Menu

Low-fare en traditionele luchtvaartmaatschappijen

 • Meer dan 950 luchtvaartmaatschappijen
 • KLM, Transavia, easyJet
 • Air France, Delta, Ryanair
 • De goedkoopste vluchten

Waar vliegen low-cost luchtvaartmaatschappijen naartoe?

Low-cost luchtvaartmaatschappijen zijn voor mensen die niet veel willen uitgeven aan reizen en gebruiken het geld dat ze met de low-cost tickets besparen liever om andere dingen te kopen.

 • Het netwerk van verbindingen aangeboden door budgetmaatschappijen is zeer uitgebreid en sommige luchtvaartmaatschappijen met complementaire routes werken samen met de concurrentie om low-cost vliegtickets aan te bieden naar de verste uithoeken van de wereld. Budgetmaatschappijen die landen op de luchthavens in Nederland bedienen voornamelijk bestemmingen binnen het Europa.

 • Vervoerders vliegen naar de populairste steden en resorts, voornamelijk langs de kust. Houd er rekening mee dat lowcostmaatschappijen erg gefocust zijn op winstgevendheid. Daarom zijn een aantal verbindingen alleen beschikbaar tijdens het zomerseizoen, een tijd waarin ze zeker weten dat ze hun vliegtuigen kunnen vullen met passagiers.

 • Als een bepaalde stad meer dan één luchthaven heeft, kan je er zeker van zijn dat budgetmaatschappijen zullen vliegen naar de luchthaven die het verst is verwijderd van het centrum van de stad. Dit komt door de kosten: hoe dichter een luchthaven bij het stadscentrum is, hoe hoger de kosten worden berekend.

Waardering van luchtvaartmaatschappijen

  Luchtvaartmaatschappij Ticketprijzen Comfort Stiptheid Personeel Algemene waardering Aantal beoordelingen
1. KLM KLM (KL) 3.6 4.1 4.1 4.5 4.1 569
2. Transavia Transavia (HV) 4.1 4.1 4.5 4.5 4.3 183
3. TUI fly Netherlands TUI fly Netherlands (OR) 3 3 1 5 2.9 3
4. Corendon Dutch Airlines Corendon Dutch Airlines (CD) 4 3 4 5 4.1 2
5. Lufthansa Lufthansa (LH) 3.6 4.1 4.1 4.5 4.1 1895
6. Wizz Air Wizz Air (W6) 3.9 3.8 4.1 4.5 4 12257
7. Ryanair Ryanair (FR) 3.9 3.6 4 4.3 3.9 22786
8. easyJet easyJet (U2) 3.9 3.7 3.9 4.3 3.9 3140
9. United Airlines United Airlines (UA) 3.8 3.7 3.9 4.2 3.8 516
10. Brussels Airlines Brussels Airlines (SN) 3.6 3.9 3.7 4.2 3.8 176

Welke luchtvaartmaatschappijen zijn het goedkoopste?

Bij het analyseren van de kosten van vliegtickets, moet je aan meer dingen denken dan alleen de tariefprijs.

 • Als het om low-cost luchtvaartmaatschappijen gaat, betaal je voor een ticket zonder ingecheckte koffers en zonder andere services die aan boord beschikbaar zijn of voordat je het vliegtuig binnenstapt. Luchthavens die worden gebruikt door budgetmaatschappijen liggen vaak aan de rand of zelfs tientallen kilometers buiten de grenzen van de stad.

 • Vergeet niet om te controleren hoeveel je moet betalen voor vervoer van het vliegveld naar het hotel. In extreme gevallen kan het zelfs duurder uitvallen dan met het vliegtuig naar een andere luchthaven te vliegen. Dit is nog een reden om na te denken over de totale reiskosten.

 • Natuurlijk kan je goedkope tickets bij budgetmaatschappijen kopen en heel weinig geld uitgeven om te reizen. Maar houd één gouden regel goed in de gaten – tenzij het absoluut nodig is, is het het niet waard om koffers in te checken waarvoor je extra kosten moet betalen. Je kunt namelijk de meeste toiletartikelen gewoon kopen nadat je gearriveerd bent op je bestemming.

Sales bij luchtvaartmaatschappijen

Ticketprijzen veranderen regelmatig. Dit is je kans om de goedkoopste vliegtickets te vinden.

 • Deze prijsveranderingen gebeuren om verschillende redenen - vanwege het seizoen, vanwege het aantal geïnteresseerde passagiers of wijzigingen in de luchthaventarieven. Sommige reizigers, kunnen als ze geduldig genoeg zijn, uitzonderlijke aanbiedingen vinden die slechts 10% van het standaardtarief kosten.

 • Het veranderen van de prijzen kan ook het gevolg zijn van een ander ding waar alle koopjesjagers met smart op wachten - speciale sales bij luchtvaartmaatschappijen, die soms regelmatig worden aangeboden, bijvoorbeeld in verband met een specifiek evenement, of zelfs zonder enige kennisgeving of speciale gelegenheid. American Airlines voert bijvoorbeeld een paar keer per week een promotie uit, waardoor de prijzen voor geselecteerde routes worden verlaagd.

 • Low-cost vliegmaatschappijen organiseren ook een grote uitverkoop, waarbij sommige kaartjes voor slechts een paar euro kunnen worden gekocht. Er wordt bijna altijd een groot aantal goedkope vliegtickets aangeboden wanneer een nieuwe route wordt geopend. Het loont de moeite om op deze evenementen te letten, want zodra de verkoop start, zijn de vliegtickets snel uitverkocht.

Low-cost luchtvaartmaatschappijen in Nederland

 • In de afgelopen jaren is reizen met budgetmaatschappijen erg populair geworden. Dit is in de eerste plaats te danken aan het rijke aanbod van budgetmaatschappijen, die bijna alle uithoeken van Europa bereiken, en soms zelfs nog verder. Elke Nederlandse luchthaven biedt vluchten aan van minstens één low-cost luchtvaartmaatschappij.

 • De populairste budgetluchtvaartmaatschappijen in Nederland zijn Transavia, Easyjet en Ryanair. Dit zijn de drie grote low-cost maatschappijen die een Nederlands vliegveld als belangrijke basis hebben. De hoofdbasis van Transavia is Amsterdam Schiphol. Transavia is de enige echte Nederlandse low-cost luchtvaartmaatschappij. Ryanair heeft grote hubs in Eindhoven en Dusseldorf Weeze (Niederrhein). Easyjet heeft als hoofdbasis Londen Luton, maar Amsterdam Schiphol is ook een belangrijke basis.

 • In Nederland zijn er een aantal budgetluchtvaartmaatschappijen actief, waaronder Wizzair. Wees dus niet verbaasd wanneer je op zoek bent naar een verbinding en aanbiedingen van low-cost luchtvaartmaatschappijen in de resultaten van de zoekmachine ziet.

 • Welke luchtvaartmaatschappijen zijn het veiligst?

  De reisstandaard in vliegtuigen is niet gelijkwaardig. Niveaus van comfort zijn afhankelijk van zowel de luchtvaartmaatschappij als de klasse van het ticket. Stoelen kunnen breder zijn en er kan meer beenruimte zijn. Maar dit heeft niets met veiligheid te maken. Voor het opstijgen moet elk vliegtuig aan dezelfde voorwaarden voldoen om te kunnen vliegen. Dit geldt natuurlijk ook voor vliegtuigen die worden beheerd door budgetmaatschappijen. Vóór elke take-off worden dezelfde parameters getest en de machines worden onderworpen aan dezelfde regelmatige inspecties. Verschillende organisaties en bedrijven publiceren regelmatig veiligheidsklassementen van luchtvaartmaatschappijen. Er wordt rekening gehouden met verschillende parameters, waardoor deze ranglijsten niet altijd exact hetzelfde zijn. Echter, al jaren staan dezelfde luchtvaartmaatschappijen aan de top van de veiligheidsranglijsten, waaronder ook low-cost luchtmaatschappijen.

 • Waar moet ik zoeken naar budgetmaatschappijen?

  We willen allemaal graag snel, goedkoop en comfortabel reizen. Meestal kunnen we aan twee van deze voorwaarden voldoen. Als we echter maar hooguit een paar uur hoeven te reizen, is het de moeite waard om het gebrek aan luxe accepteren en een aanbod van goedkope luchtvaartmaatschappijen te selecteren. Waar kun je deze vinden? De beste plaats om te zoeken is de plek waar koopjesjagers op de goedkoopste tarieven jagen. Natuurlijk hebben we het over zoekmachines voor vluchten waarbij de resultaten van alle luchtvaartmaatschappijen op één plaats worden weergeven. Kies gewoon de stad waaruit je wilt vliegen, je bestemming en de datums waarop je wilt reizen. De zoekmachine zal van honderden luchtvaartmaatschappijen, waaronder low-cost luchtvaartmaatschappijen, de huidige aanbiedingen scannen en zal de goedkoopste manier weergeven om te komen waar je wilt. Dit is een zeer comfortabele manier om te zoeken, omdat we op één plaats de aanbiedingen van alle budgetmaatschappijen op die route voor een bepaalde dag kunnen bekijken en aanbiedingen kunnen vergelijken met datums die dichtbij de gekozen datums liggen. Dit maakt het makkelijk en snel om de goedkoopste en de meest geschikte vluchten te vinden.