Menu

10 dingen, die je moet weten voor je met het vliegtuig reist

10 dingen, die je moet weten voor je met het vliegtuig reist

1. Deze dingen mag u niet meenemen in uw bagage

Ontplofbare en ontvlambare stoffen zijn verboden in uw hand- en ruimbagage bij elke vliegtuigmaatschappij. Onder andere gasfakkels, knalvuurwerk en aanmaakhout voor de barbecue zijn verboden.

Wegens veiligheidsvoorschriften mag u geen objecten mee aan boord nemen, die gebruikt kunnen worden als wapen, bijvoorbeeld scherpe scharen, gereedschap of kurkentrekkers zijn verboden.

De meest beperkende regels hebben betrekking op de vloeistoffen. U mag niet meer dan 10 eenheden van 100 ml vloeistof meenemen. Deze moeten zijn verpakt in een doorzichtige zak met een maximum inhoud van 1 liter. Vloeibare medicijnen zijn toegestaan, echter gaat dit alleen om de  hoeveelheid, die noodzakelijk is gedurende de vlucht.

2. Koffer inpakken is kunst

Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen regels met betrekking tot de grootte en het gewicht van hand- en ruimbagage. Het is belangrijk om deze waarden niet  te overschrijden. Voor baggage, die de maximale grootte of het maximaal toegestane gewicht overschrijdt,  moet een behoorlijk bedrag bijbetaald worden op de luchthaven.

De meeste luchtvaartmaatschappijen, afgezien van de handbagage, staan het ook toe om een tweede, kleinere tas mee te nemen. Hiermee wordt vaak een damestas of laptoptas bedoeld. Pak uw bagage zo in, dat het tijdens de veiligheidscontrole gemakkelijk is om wat uit uw tas te halen.

Ruimbagage heeft een lange weg te gaan, voordat deze weer in uw bezit is. Het is belangrijk, dat uw bagage geen uitsteeksels, ritssluitingen of spelden, etc. heeft.  Mocht u bijvoorbeeld een slaapzak of schuimmatras aan uw bagage bevestigd hebben, zorg er dan voor, dat uw bagage dan geseald wordt op de luchthaven. Hierdoor heeft u zekerheid, dat uw bagage niet beschadigd raakt of dat u die kwijtraakt.

3. Zorg ervoor, dat u klaar bent om in te checken

Op de luchthaven wordt niet alleen uw bagage gecontroleerd. Ook moet u de veiligheidscontrole doorlopen. Wanneer u aan de beurt bent, pakt u dan één van de bakken, die u kunt vinden in de buurt van de band en doe hier alles in, wat u in uw broekzakken heeft zitten. Doe uw jas, trui, sjaal  en riem, etc. ook in één van de bakken.

Uw spullen gaan vervolgens door een scanner. U wordt vervolgens gevraagd om door een veiligheidsscan te lopen. Het kan voorkomen, dat het personeel u vraagt om uw schoenen uit te doen, als het alarm van de scanner afgaat.

4. Elk land heeft zijn eigen regels

In de Europese Unie zijn de douanevoorschriften met betrekking tot het vervoer van alcohol, sigaretten, voedsel en bloemen in de meeste landen hetzelfde. Buiten de Europese Unie hebben landen vaak hun eigen regels. Straffen voor het in bezit hebben van niet toegestane goederen zijn afhankelijk van de regels van een bepaald land. De minst erge straf, die opgelegd kan worden, is vaak het vernietigen van de goederen. In bijvoorbeeld Moslim-landen worden hoge boetes opgelegd voor het meebrengen van alcohol.

Regels kunnen ook betrekking hebben op waardevolle voorwerpen, zoals kunstwerken, historische voorwerpen, delen van beschermde diersoorten, zoals ivoor.

5. Juiste kleding gedurende de vlucht

Het lijkt onbelangrijk, maar het is de moeite waard om aandacht te besteden aan uw outfit. Hoe langer de vlucht duurt, hoe meer u zich oncomfortabel gaat voelen in een ongepaste outfit.

Comfort tijdens een vlucht is erg belangrijk. Zorg ervoor, dat u geen beklemmende kleding draagt. Zelfs als u in de zomer reist, is het verstandig om sokken en een vest mee aan boord te nemen. In het vliegtuig staat de airconditioning altijd aan en zult u het waarschijnlijk koud hebben.

Als u lang haar hebt, bindt deze dan laag in de nek vast. Dit voorkomt, dat u er last van heeft, als u uw hoofd op uw stoel legt.

6. Telefoon altijd in vliegtuigmodus

Hoewel we vaker horen, dat mobiele telefoons de apparatuur aan boord niet verstoren, bestaat er bij de meeste luchtvaartmaatschappijen een verbod op het gebruik van mobiele telefoons tijdens de vlucht. Uitzondering op deze regel is, als u de telefoon op de vliegtuigmodus zet, deze is beschikbaar op de meeste telefoons.

Sommige vliegtuigen beschikken over een wifi-netwerk. Deze service is in veel gevallen niet gratis.

7. U mag eten meebrengen aan boord

Het is niet waar, dat u aan boord van het vliegtuig geen eten mee mag nemen. Als u niks koopt gedurende de vlucht, zou u honger kunnen krijgen. Neemt u gerust broodjes of snacks mee aan boord. Zorg er voor, dat deze niet te veel kruimelen of een te sterke geur afgeven. Restricties hebben alleen betrekking op drankjes. Om deze restricties te vermijden, kunt u na de veiligheidscontrole in de vertrekhal drankjes kopen. Deze zijn toegestaan om mee te nemen aan boord.

Eten voor kinderen is een ander verhaal. Voor ouders of verzorgers is het toegestaan om melk of andere voedingstoffen mee te nemen. Tijdens de veiligheidscontroles moeten deze afzonderlijk worden aangeboden. Wij raden u aan om voedsel voor kinderen gewoon mee te nemen op reis. In de meeste vliegtuigen is er de mogelijkheid om voedsel in een magnetron te verwarmen.

8. Snoep is er niet alleen voor kinderen

Tijdens het opstijgen en landen kan het voorkomen dat u een drukkend gevoel ervaart in uw oren. Dit heeft met de drukveranderingen te maken. Als  u last heeft van een verkoudheid dan kan dit behoorlijk onaangenaam voelen. Er zijn een paar manieren om dit gevoel te verzachten.

Probeer speeksel weg te slikken, op kauwgom te kauwen of op een snoepje te zuigen. Dit zou de symptomen moeten verzachten. Als u last heeft van een verstopte neus, gebruikt u dan een neusspray een half uur voor het opstijgen en landen.

Als u vliegangst heeft en daardoor maagproblemen heeft, bereidt u zich dan goed voor op een vlucht. Slaap voor de vlucht, eet een lichte maaltijd en zoek afleiding. Lees bijvoorbeeld een boek, luister naar uw favoriete muziek of maak een tekening.

9. Kinderen vervelen zich

Zelfs als uw kind de grootste fan van de luchtvaart is dan zal hij of zij zich na een tijdje zonder al te veel beweging gaan vervelen. Het is de moeite waard om uw kind op zo’n moment voor te bereiden. Als u het favoriete speelgoed niet mee kunt nemen dan zou een stuk papier en wat kleurpotloden genoeg moeten zijn om de reis door te komen. U kunt tijdens de reis uw kind bijvoorbeeld een vliegtuig, een luchthaven of het landschap laten tekenen, wat hij of zij onderweg ziet.

U kunt ook spelletjes spelen, die geen middelen vereisen. Steen, papier, schaar of woordspelletjes zijn enkele goede keuzes. Een leuk woordspelletje is bijvoorbeeld om een woord te bedenken, beginnend met de laatste letter van het vorige woord. U kunt ook verhalen bedenken bij passerende wolken of raden welke plaatsen u passeert.

10. De cockpit kan bezocht worden

Tegenwoordig zijn piloten ontzettend druk. Het heeft weinig zin om de piloot te vragen voor het opstijgen om de cockpit te bezoeken. U kunt eventueel een stewardess vragen of er een mogelijkheid is om na de landing in de cockpit te kijken. Als er geen vertraging is en de bemanning geen haast heeft, is er de mogelijkheid om de cockpit te bezichtigen.

Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben speciale loyaliteitsprogramma's voor kinderen. Voor gereisde mijlen krijgen ze punten, deze kunnen dan bijvoorbeeld ingewisseld worden voor een bezoek aan de cockpit. 

Tips en suggesties in dit artikel en gerelateerde artikelen zijn uitsluitend informatief en als hulp bedoeld en kunnen geen grondslag vormen voor een claim jegens eSky.nl.

Heeft u in dit artikel de informatie gevonden waarnaar u op zoek was? Ja | Nee
Mijn mening over dit artikel:
Bedankt voor uw mening!