Menu

Brexit: hoe naar het Verenigd Koninkrijk te reizen?

Brexit: hoe naar het Verenigd Koninkrijk te reizen?

Brexit werd een realiteit toen het Verenigd Koninkrijk officieel de Europese Unie verliet in de nacht van 31 januari op 1 februari 2020. Vervolgens eindigde de overgangsperiode van het VK op 31 december 2020, waar tijdens reizen tussen de landen van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk verder ging onder de bestaande voorwaarden. Hoe reist u na 1 januari 2021 van / naar het Verenigd Koninkrijk? Wat is er veranderd voor de burgers van de Europese Unie met betrekking tot de regels voor reizen naar Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland?

Wat is er veranderd na de Brexit?

Als gevolg van de Brexit is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie en heeft het daarmee onder meer de Europese interne markt met vrij verkeer van personen verlaten. Houd er echter rekening mee dat het Verenigd Koninkrijk nooit tot het Schengengebied is toegetreden, dus zelfs vóór de Brexit moesten EU-onderdanen die naar dit land reisden grens- of paspoortcontrole ondergaan op de luchthaven. Om de grens over te steken, is het voldoende om, ongeacht de reden van de reis (een reis, zakenreis, werk of school), een identiteitskaart te tonen.

Ongeacht de reden voor reizen, heeft de Brexit de procedures veranderd voor het oversteken van de Britse grens door burgers van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland, inclusief korte toeristische reizen.

Hoe naar Engeland te reizen na de Brexit?

Vanaf 1 januari 2021 moeten burgers van EU-landen een identiteitsbewijs - om de Britse grens over te steken. Let op! Vanaf 1 oktober 2021 is een paspoort het enige geldige document om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Dit geldt voor elke reis en elke reden!

Als gevolg van de Brexit zijn burgers van de EU-landen, de Europese Economische Ruimte (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen) en Zwitserland visumplichtig. In sommige gevallen is een visum echter niet vereist - het hangt allemaal af van de reden van de reis.

  • Toerisme & bezoek
    Gaat u voor een korte periode (tot maximaal 6 maanden) naar het Verenigd Koninkrijk om bijvoorbeeld Londen of uw familie of vrienden te bezoeken, dan hoeft u alleen uw paspoort mee te nemen. In dit geval is een visum niet vereist.
  • Zakenreizen
    Gaat u voor een korte periode voor zakelijke doeleinden naar het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld voor zakenreis, vergadering, congres, etc., dan hoeft u alleen uw paspoort mee te nemen. In de meeste gevallen is voor een zakenreis een visum niet vereist als de totale verblijfsduur op het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk niet langer is dan zes maanden.
  • Reizen voor werk of studie
    Als u naar het Verenigd Koninkrijk gaat om te werken (zowel voor een werkgever of als onderdeel van uw eigen bedrijfsactiviteit), stage te lopen of komt om te studeren, heeft u naast uw paspoort ook een visum nodig. Lees voor vertrek de visumvoorwaarden op de websites van de Britse overheid.

Belangrijk! Vanwege de epidemische situatie in de wereld hebben de Britse autoriteiten in elk van de bovengenoemde gevallen aanvullende documenten nodig van personen die in het Verenigd Koninkrijk aankomen. Als u een ticket heeft gekocht op eSky, kunt u alle relevante informatie controleren door in te loggen op uw account. Deze gegevens zijn ook beschikbaar op de pagina met informatie en vereiste reisdocumenten.

Reizen voor EU-burgers die in het VK wonen

Het VK herbergt een groot aantal burgers van de Europese Unie die zich in het land hebben gevestigd dankzij het EU-beginsel van vrij verkeer. Vanwege de Brexit moeten dergelijke personen uiterlijk op 30 juni 2021 een settled of pre-settled status hebben om legaal in het Verenigd Koninkrijk te kunnen verblijven. Wat betreft reizen: ingezetenen of pre-settled ingezetenen mogen tot 31 december 2025 met een identiteitskaart de Britse grens oversteken. Na deze datum moet de ingezetene een paspoort tonen om het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. De settled of pre-settled status betekent natuurlijk dat u geen visum voor het VK hoeft aan te vragen.

Hoe naar het Verenigd Koninkrijk te reizen na de Brexit?

De Brexit had geen significante invloed op problemen met het reizen door het Verenigd Koninkrijk en met het wonen in dit land. Zowel een nationaal rijbewijs als de Europese ziekteverzekeringskaart zijn volgens de bestaande regels geldig. De Britse regering raadt echter aan om een reisverzekering af te sluiten, die ook de kosten van privé medische bezoeken dekt. Het is belangrijk om niet te vergeten dat noch de EHIC, noch de reisverzekering de kosten van geplande behandelingen en procedures in het Verenigd Koninkrijk dekt.

De afsplitsing van het VK van de Europese Unie heeft echter gevolgen voor de roamingkosten. Tot eind 2020 konden operators geen extra kosten in rekening brengen aan mensen die mobiele telefoons gebruikten tijdens het reizen in het VK, maar sinds dat nu niet meer zo is, is het aangeraden om voordat u op reis gaat aan uw mobiele operator vragen naar de roamingtarieven in het VK.

De Ierse grens oversteken

Wat is er veranderd als gevolg van de terugtrekking van het VK uit de Europese Unie in termen van reizen tussen de Republiek Ierland, die lid is van de Europese Unie, en het Verenigd Koninkrijk Noord-Ierland? Tot 1 januari 2025 verandert er niets met betrekking tot het oversteken van de grens met Ierland. Na deze periode kan de Noord-Ierse Assemblee unilateraal uit de onderhandelde voorwaarden stappen of de bestaande wetgeving inzake grensovergang en het douanebeleid met nog eens vier jaar verlengen.

Tips en suggesties in dit artikel en gerelateerde artikelen zijn uitsluitend informatief en als hulp bedoeld en kunnen geen grondslag vormen voor een claim jegens eSky.nl.

Heeft u in dit artikel de informatie gevonden waarnaar u op zoek was? Ja | Nee
Mijn mening over dit artikel:
Bedankt voor uw mening!