Menu

Hoe moet ik mijn handbagage inpakken?

Hoe moet ik mijn handbagage inpakken?

De regels voor het inpakken van handbagage

Wilt u geld besparen met reizen? Pak uw handbagage dan op de juiste manier in! Dit is vooral erg belangrijk als u met een budget luchtvaartmaatschappij reist. Deze luchtvaartmaatschappijen proberen extra kosten in rekening te brengen aan mensen, die niet goed zijn in het inpakken van hun bagage. Hier leest u, hoe u zich het beste kan voorbereiden m.b.t. het inpakken van uw bagage:

 • neem een rugzak mee i.p.v. een koffer, want deze is ‘flexibeler’. Daarnaast kunt u een paar kledingstukken over elkaar aantrekken; op deze manier lijkt uw tas kleiner
 • neem alleen mee, wat u absoluut niet kunt missen en koop wat spullen als u bent aangekomen op uw bestemming
 • doe cosmetica (met name crèmes, shampoo, enz.) in een hersluitbaar, transparant zakje; deze zijn verkrijgbaar bij drogisterijen. Let ook op de limiet, die van toepassing is op vloeistoffen
 • al jaren zoeken mensen naar de beste kleding vouwtechniek - het antwoord is simpel: rol alles op en plaats uw spullen zo dicht mogelijk op elkaar
 • doe spullen (cosmetica, laptops, enz.), die bij de veiligheidscontrole uit de tas gehaald moeten worden, bovenin de tas
 • plaats uw reisdocumenten in een zijvak van uw bagage

Welke maat handbagage mag ik meenemen?

Elke luchtvaartmaatschappij heeft eigen regels voor hoeveelheden, afmetingen en het gewicht van uw handbagage. Er zijn ook veiligheidsrestricties, die iedere passagier op moet volgen.

55 x 40 x 20 cm

zijn de maximale afmetingen voor de meeste luchtvaartmaatschappijen

8 kg

is het maximale gewicht voor de meeste budget- en traditionele luchtvaartmaatschappijen

1 stuk

is gewoonlijk toegestaan aan boord van het vliegtuig

 

Belangrijk!

 • Toegestane handbagage geldt bij budgetmaatschappijen meestal niet voor baby’s. Geacht wordt, dat accessoires, incl. babyvoeding, mee wordt genomen door de voogd van het kind en hiervoor is geen extra toegestane handbagage van toepassing.
 • Sommige traditionele luchtvaartmaatschappijen bieden passagiers, die business, premium of first class vliegen, extra stukken bagage aan. Ook wordt vaak een hoger gewicht van uw bagage toegestaan.
 • Als uw handbagage de limieten overschrijdt dan kan deze als ingecheckte bagage worden vervoerd; mits deze voldoet aan de relevante regels.

Vraag uw luchtvaartmaatschappij voor gedetailleerde informatie m.b.t. toegestane bagage.

Wat neemt u mee in uw handbagage?

Kostbaarheden, zoals sieraden, documenten en geld, zijn spullen, die u meeneemt in uw handbagage. Ingecheckte bagage kan tijdens de vlucht beschadigd raken. Handig is daarom om delicate spullen, zoals camera’s, computers of glazen voorwerpen, mee te nemen in uw handbagage.

Mag ik eten of drinken mee in mijn handbagage?

Vergeet bij het inpakken van uw handbagage niet de beperkingen, die gelden voor het meebrengen van vloeistoffen aan boord. Deze beperkingen gelden voor dranken, vloeibare voedingsmiddelen, cosmetica, enz. Strenge regels zijn ook van toepassing op crèmes, gels, spuitbussen, scheerschuim, tandpasta en lotions. U mag alleen vloeistoffen meenemen, die per verpakking niet meer dan 100 ml bevat. Deze vloeistoffen moeten verpakt zijn in een hersluitbaar, transparant zakje van 1 liter.

Uitzonderingen voor deze beperkingen zijn van toepassing op babyvoeding en medicijnen, die nodig zijn voor de passagier tijdens de duur van de vlucht.

Binnen de EU zijn er geen beperkingen op het meebrengen van voedsel aan boord. U kunt broodjes, gebak, zoetigheden, worstjes, fruit en groenten enz. gewoon meenemen. Voor landen buiten de EU zijn de regels afhankelijk per land.

Mag ik mijn laptop meenemen aan boord?                          

Veel luchtvaartmaatschappijen (meest traditionele) staan het toe om één extra stuk bagage aan boord mee te brengen, die geldt als handbagage:

 • een laptoptas (met oplader en muis)
 • een camera/fototoestel (in een aparte tas of in de handbagage)
 • een extra elektronisch apparaat (telefoon, mp3-speler, draagbare spelcomputer)
 • paraplu
 • jas
 • leesmateriaal (niet je hele boekenkast)
 • handtas (hiervan zal de inhoud gecontroleerd worden tijdens de veiligheidscontrole van de luchthaven)


Belangrijk!

Budget luchtvaartmaatschappijen staan het meestal niet toe om extra bagage aan boord mee te nemen. Elk bovengenoemd item moet dus passen in uw handbagage.

Wat mag ik niet meenemen aan boord?

U mag geen scherpe objecten, zoals scharen, multi-tools, kurkentrekkers, etc. meenemen.

Wat moet ik doen met mijn handbagage in het vliegtuig?

Handbagage moet geplaatst worden in het opbergvak, die u kunt vinden boven uw zitplaats. Een kleinere tas, zoals een rugtas mag ook onder de stoel voor u geplaatst worden.

 

Tips en suggesties in dit artikel en gerelateerde artikelen zijn uitsluitend informatief en als hulp bedoeld en kunnen geen grondslag vormen voor een claim jegens eSky.nl.

Heeft u in dit artikel de informatie gevonden waarnaar u op zoek was? Ja | Nee
Mijn mening over dit artikel:
Bedankt voor uw mening!